Kullancs – az egyik legveszélyesebb vérszívó
| 2011. július 23. szombat

Kullancs – az egyik legveszélyesebb vérszívó

 Javában tart a nyár és vele a piknikező és kirándulóidő. Egy jó kis szabadtéri programról azonban könnyen hazavihetünk pár csimpaszkodó kullancsot anélkül, hogy észrevennénk. Komoly betegségeket is hordozhatnak, így nem árt tudni róluk egyet s mást.
 

 

Nagyon sok tévhit kering a kullancsokkal kapcsolatban. Egyik elképzelés szerint a fáról ugrik áldozatára, egy másik szerint a bokorról, valaki más pedig meg van győződve arról, hogy a fűből mászott fel rá a kullancs. Egyébként utóbbi állításnak van valóságtartalma, mivel az élősködő az árnyékos, füves-gazos aljnövényzetben, nagyjából maximum másfél méteres magasságban érzi jól magát, a tűző napot nem tűri. Mivel napközben meleg van, és azt nem szeretik, reggel és este a legaktívabbak. Egy gyakori kullancsfajta, a közönséges kullancs egyébként teljesen vak, viszont enélkül is kiválóan érzi az emberi vagy állati testből sugárzó hőt, szagot, de van egy speciális érzékszerve is, mely a szénmonoxid-kibocsátást érzékeli. Miután megtalálta leendő áldozatát, a kis állat rámászik, és keres egy nyirkos, meleg helyet, ahol elkezdhet táplálkozni. Nyálával érzéstelenít, mielőtt sebet ejtene a bőrön, így a csípését nem érezzük, s a kullancs észrevétlenül fertőzhet meg minket.

Veszélyes betegségek – Világszerte körülbelül 300 betegséget terjeszthetnek a kullancsok, de ezek közül csak kevés veszélyes az emberre.

Ezek egyike a Lyme-kór, amelyik azért veszélyes, mert egyrészt nincs ellene védőoltás, másrészt gyakran hosszú, akár több hónapos lappangási ideje is lehet. Egyik első tünete a csípés helyén jelentkező, kb. 5 centiméteresre megnövő bőrpír, a Lyme-folt. Ezen kívül Lyme-kórra utalhat, ha a beteg fejfájást, fáradtságot, magas lázat, idegrendszeri gondokat tapasztal. Időben felismerve a betegség jól gyógyítható gyógyszeres kezeléssel, az elhanyagolt fertőzés azonban súlyos szövődményekkel járhat.

A másik leggyakoribb kullancs terjesztette betegség az agyhártyagyulladás. Tünetei a magas láz, hányinger, végtagfájdalom, tarkómerevség, romló egyensúlyérzék. Fontos tudni, hogy egy-két hét lappangási idő itt is jelentkezhet. Súlyos, elhanyagolt megbetegedés esetén bénulás, eszméletlenség és a beteg halála is előfordulhat. Ha időben orvoshoz kerül a páciens, gyógyszeres tüneti kezelést kap, de a betegség kimenetele változó: van, aki teljesen felgyógyul és akad olyan eset is, amikor életre szóló visszamaradottság emlékeztet a betegségre.

Jó hír az, hogy kétféle védőoltás is létezik a fertőzés ellen: egy passzív, mely a kullancscsípés után 96 óráig beadható, és csupán 70 százalékos hatékonyságú, és egy hatékonyabb aktív, melyet egészséges gyermek és felnőtt is kaphat, többször ismételve.

Védekezés a kullancscsípés ellen – Kertes ház esetén első és legfontosabb teendő a rendszeres fűnyírás és gazolás, mivel ezzel a vérszívók életterét csökkentjük. Ugyanilyen okokból érdemes ősszel a lehullott faleveleket összesöpörni és elégetni, mivel az állatok az avarba húzódnak a nyár elmúltával. Makacs kullancsinvázió esetén irtást is igénybe lehet venni.

Kiránduláskor érdemes hosszú nadrágot viselni, és kullancsriasztó sprayvel alaposan befújni magunkat tetőtől talpig. Száz százalékos védelmet természetesen egy termék sem ígérhet, de jelentősen csökkenthetjük a csípés veszélyét. Hazaérve este alaposan át kell vizsgálni az egész testet az élősködő után kutatva, különös tekintettel a hajlatokra.

Mit tegyünk, ha megcsípett? – Ha a vizsgálódás során kullancsra bukkanunk, nem kell kétségbe esni. Gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító csipesz, melynek használatát a patikus el tudja magyarázni. Érdemes a fejénél elkapni az élősködőt a már említett csipesszel vagy cérnahurokkal, és nyugodtan kihúzni. A fej ilyenkor gyakran beleszakad a bőrbe, ami pár napon belül magától leesik, de a kórokozókat már nem tudja átadni. Ezután a csípés helyét érdemes fertőtleníteni alkohollal vagy jóddal, és felírni az aznapi időpontot, az esetleges megfertőződés miatt. Ugyanezen oknál fogva a kullancsot ne dobjuk ki, hanem tegyük el, hogy ha szükséges, megvizsgálhassák. Ha nem sikerül kiszedni a kullancsot, érdemes felkeresni a háziorvost, aki szakszerűen eltávolítja a hívatlan vendéget.

[EPSB title="Egészségügyi figyelmeztetés Görögországba utazóknak" href="http://presszo.ro/2011/08/egeszsegugyi-figyelmeztetes-gorogorszagba-utazoknak/"]Az Egészségügyi Minisztérium felhívja mindazok figyelmét, akik Görögország déli felébe, a Peloponészoszi-félszigetre szándékoznak utazni, hogy az ország ezen részén maláriás megbetegedéseket regisztráltak.[/EPSB]

Címkék: ,

Kategória: Egészség

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.