Szűréssel a vakság ellen
| 2011. július 24. vasárnap

Szűréssel a vakság ellen

 A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. A látás megmenthető, ha időben felismerjük, kezeljük. Ezért szükséges rendszeresen részt venni szemészeti szűrővizsgálaton.
 

A glaukómát régen a szem zöldes árnyalata alapján diagnosztizálták. Ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre a pontos diagnózis felállításához. A zöldhályognak két formája van: a nyitott–zugú és a zárt-zugú. Az előbbi nem okoz karakterisztikus tüneteket, míg az utóbbinál a szemgolyó megkeményedik, erős fájdalmat okoz, ami akár a fél fejre is átterjedhet, a látás megromlik, a szem könnyezik, a szemgolyó bevörösödik, esetleg fénykarikák is megjelennek a fényforrások körül. Szerencsére, ez az összetett tünetegyüttes csak a betegek tizedénél fordul elő. Az esetek többségében a zöldhályog a korai szakaszban nem okoz panaszokat, ezért az enyhének tűnő problémák miatt sokan halogatják a szakorvos felkeresését. Sokan csak a jelentősebb látótérkiesés vagy látásromlás miatt fordulnak orvoshoz, holott a glaukóma esetén a késlekedés végzetes lehet a látás megőrzésének szempontjából.
Kik a különösen veszélyeztetettek?
• Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség
• Akik egyéb betegségük miatt szteroid tartalmú készítményeket szednek
• A dializált és a transzplantált vesebetegek
• A 40 év felettiek
Megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. A primer esetben a zöld hályog oka a csarnokvíz termelés és felszívódás egyensúlyának felbomlása. Ennek következtében emelkedik a szem belnyomása, ami a látóideg vérellátását rontja és ez által hosszú távon a látás és a látótér is károsodik. A kezelés célja a szemnyomás olyan mérvű csökkentése, hogy a szem funkcióiban ne legyen rosszabbodás. A szekunder glaukómát valamilyen egyéb szembetegség váltja ki, például gyulladás, sérülés, szemen belüli érbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség. Ebben az esetben az alapbetegséget is kezelni kell.

[EPSB title="Szűréssel a zöldhályog okozta vakság ellen" href="http://presszo.ro/2011/11/szuressel-a-zoldhalyog-okozta-vaksag-ellen/"]A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt.[/EPSB]

Címkék:

Kategória: Szatmári hírek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.