Butyka Róbert
| 2012. január 18. szerda

3 év felfüggesztett a kolozsvári hackernek

 A Kolozsvári Bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden azt a – magyar nevű – hackert, aki az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) informatikai rendszere feltörésével szerzett magának „hírnevet”.
Butyka Róbertet három év börtönbüntetésre ítélték, a büntetést azonban hét évre felfüggesztették. Noha az ítélet nem jogerős, a bíró döntése szerint már kedden beszűntetik a 26 éves fiatalember vizsgálati fogságát, vagyis szabadlábra kerül – mondta el a Kolozsvári Bíróság szóvivője a Mediafax hírügynökségnek.
 

A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 300 ezer dollár értékű kárt okozott az Amerikai Űrkutatási Hivatalnak azzal, hogy behatolt az informatikai rendszerébe, és ott megváltoztatta a jelszavakat. Beavatkozása nyomainak eltűntetése további 200 ezer dollárba került és három hónapi munkát vett igénybe.

A romániai lapok szenzációként közölték, hogy a fiatalember mindössze kilenc osztályt végzett.

A vádlott kérésére a tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott. A védelmet ellátó ügyvéd közölte: Butyka Róbert elismerte bűnösségét és megbánást tanúsított.

A kolozsvári hackernek márciusban polgári perben is felelnie kell tetteiért. A NASA félmillió dollárt próbál behajtani rajta.

MTI

[EPSB title="Döntöttek: a fájlmegosztó szoftverek legálisak!" href="http://presszo.ro/2011/12/dontottek-a-fajlmegoszto-szoftverek-legalisak/"]Egy újabb spanyol bíró hozott olyan ítéletet, mellyel elégedetlenek a jogtulajdonosok. A döntés indoklása szerint a technológia önmagában nem törvénysértő.[/EPSB]

Címkék: , , ,

Kategória: Belföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.