victor oprea
| 2012. január 17. kedd

Általános sztrájkba kezdhetnek a tanárok

 Tiltakozással fenyegetőznek a romániai tanárok is. A Szabad Tanügyi Szakszervezet aláírásokat gyűjt azért, hogy január 23-án országszerte sztrájkba kezdjenek az oktatók – tájékoztatta a presszó.ro-t az érdekvédelem szatmári elnöke, Victor Oprea.
 

Hat pontba szedte össze a kormányt bíráló kifogásait a Szabad Tanügyi Szakszervezet. Az érdekvédelem kifogásolja, hogy a kormány nem tervez semmilyen fizetésemelést a tanügyi szektorban az idei évben, így 2010-ben 25 százalékos fizetéscsökkentéssel sújtott közalkalmazottak még csak nem is reménykedhetnek megcsonkított béreik visszaállításában.

Egy másik fájó pontja a szakszervezetnek, hogy a kormány egészen 2016-ig húzza ki azt a határidőt, amíg kifizetné a tanároknak a bírósági döntéssel korábban megítélt juttatásaikat.

Azt is nehezményezik, hogy idén a bruttó nemzeti össztermék mindössze 2,3 százalékát fordítják a tanügyre.
„A Szabad Tanügyi Szakszervezet vezetője, Simion Hancescu ezért arra kért minden helyi érdekvédelmi vezetőt, hogy egyeztessen a tagokkal. Amennyiben egyetértünk és elegendő számú aláírás gyűlt össze, január 23-án általános sztrájkba léphetünk” – nyilatkozta Victor Oprea.

 

[EPSB title="Sztrájkolnak az Air France légikísérői" href="http://presszo.ro/2011/10/sztrajkolnak-az-air-france-legikiseroi/"]Ötnapos sztrájkba kezdtek az Air France légikísérői éjféltől.[/EPSB]

Címkék: , , ,

Kategória: Oktatás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.