wikipedia
| 2012. január 17. kedd

Elsötétül a Wikipédia

 A Wikipédia angol nyelvű oldala sem fog üzemelni szerdán az internetes kalózkodás megfékezését célzó amerikai törvénytervezet elleni tiltakozás jeleként.
 

A helyi idő szerint kedd éjfélkor (közép-európai idő szerint szerda reggel hat órakor) kezdődő 24 órás önkéntes üzemszünetben a felhasználók által szerkesztett Reddit hírportál, valamint a Boing Boing című blog is részt vesz.

Az oldalak üzemeltetői így kívánnak tiltakozni a kongresszus elé került internetes kalózkodás elleni törvénytervezet (Stop Online Piracy Act, SOPA), valamint az intellektuális tulajdon védelméről szóló törvénytervezet (Protect Intellectual Property Act, PIPA) ellen.

A SOPA a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítését kívánja felszámolni, azáltal, hogy kötelezné az internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek ilyeneket kínálnak, megsértve ezzel az amerikai szerzői jogot.

A Twitter mikroblog-portál nem csatlakozott az üzemszünethez. A Fehér Ház illetékesei szombaton hangot adtak aggályuknak a SOPÁ-val kapcsolatban. A tervezett jogszabályt a Google és a Facebook is túlságosan szigorúnak nevezte, a hollywoodi filmstúdiók és a zeneforgalmazó cégek szerint azonban szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.

A Wikipédia angol nyelvű oldalának üzemeltetője szerint a tervezett jogszabályok „pusztító hatással lennének a szabad és nyílt világhálóra”. Működésének megkezdése óta a Wikipédia most először döntött nyilvános tiltakozás mellett.

[EPSB title="Hamis Facebook-profil avagy az alteregók támadása" href="http://presszo.ro/2012/01/hamis-facebook-profil/"]Jártál már úgy, hogy szembementél magaddal az utcán? Valami ilyesmit éreznek azok, akik számára – többnyire nem épp a jóindulattól vezérelve – hamis Facebook-profil készül. [/EPSB]

 

Címkék: , , ,

Kategória: Érdekességek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.