martin schultz
| 2012. január 17. kedd

Martin Schulz az EP új elnöke

 Martin Schulzot választották meg az Európai Parlament új elnökének kedden Strasbourgban. Schulz a 670 érvényes szavazatból 387-et kapott. Az 56 éves német EP képviselő elnöki mandátuma két és fél évre, a 2014-es EP választásokig szól.
Martin Schulz az elnöki poszton a néppárti, lengyel Jerzy Buzeket váltja.
 

Megválasztását követően Schulz elmondta: „Tisztában kell lennünk azzal, hogy az európai embereket kevéssé érdeklik az intézményi viták; gyermekeik jövője, munkahelyük, nyugdíjuk sokkal jobban aggasztja őket. Az Európai Parlament az a hely, ahol az emberek érdekeit kell képviselni.”

Az elnök figyelmeztetett arra, hogy alapítása óta első ízben tűnik reális forgatókönyvnek, hogy az Európai Unió zátonyra fut. „Érdekeinket nem lehet különválasztani szomszédjainkéitól, az EU nem zéró összegű játszma, amelyben valakinek veszítenie kell ahhoz, hogy valaki másik nyerhessen” – mondta.

“Éppen fordítva áll a dolog: Vagy mindannyian veszítünk, vagy mindannyian nyerünk. Ehhez az alapvető szabály a közösségi módszer. Ez nem csupán elvont fogalom, hanem az Európai Unió lelke!” – fogalmazott.

Az elmúlt két év uniós csúcstalálkozóiról Schulz elmondta, hogy a kormány- és államfők találkozóinak előtérbe állítása a döntéshozatali folyamatból nagymértékben kizárja a közösség egyetlen közvetlenül választott szervét, az Európai Parlamentet.

“Ezt az Európai Parlament nem fogja tétlenül szemlélni, mindennek pedig az első próbája a pénzügyi unióról szóló új nemzetközi megállapodás lesz” – jelentette ki.

Schulz azt is elmondta, hogy aki megsérti az alapjogi chartában foglalt értékeket, annak számolnia kell azzal, hogy a Parlament ellenállásába ütközik. Az elnök bejelentette, hogy a magyarországi politikai fejleményekről szóló szerdai vitán Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.

[EPSB title="Román pártok: megdöbbentő, vicces, egzotikus Tőkés javaslata" href="http://presszo.ro/2012/01/roman-partok-megdobbento-vicces-egzotikus-tokes-javaslata/"]A román ellenzéki és kormánypártok egyaránt elutasítják Tőkés László európai parlamenti képviselőnek azt a javaslatát, hogy építsék be a romániai választási rendszerbe az etnikai arányosság elvét.[/EPSB]

Címkék: , , ,

Kategória: Külföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.