kolcsey ferenc fogimnazium posztliceumi kepzes
| 2012. január 17. kedd

Orvosi asszisztenseket képeznének

 Posztliceális képzést indítana a Kölcsey Ferenc Főgimnázium. Amennyiben megkapják az engedélyt, általános orvosi asszisztenseket képezhetnének magyar nyelven – egyedüliként a megyében.
 

Az anyagi helyzet romlásával a Szatmár megyei diákok egy részének egyre nehezebbé válik a továbbtanulás. Nagyon sok fiatal hagyja abba egy-egy nagyobb egyetemi központban megkezdett tanulmányait, mert a szülei nem tudják anyagilag támogatni.

Éppen ezért a Traian Vuia Technikai Kollégium és a Református Gimnázium mellett, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban is magyar nyelvű posztliceális oktatás indítanának a 2012/2013-as tanévtől.

Amint azt Pataki Enikő igazgatónőtől megtudtuk, a főgimnáziumban minden évben két biológia-kémia profilú osztály is végez évente, de a nyolcadikosok tanulók körében is megnőtt a kereslet a szak iránt – egyre többen jelentkeznek ezekbe az osztályokba.

Éppen ezért a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is kivenné a részét a magyar nyelvű posztliceális oktatásból: ősztől általános orvosi asszisztensi képzést indítanának.

A képzés természetesen akkreditációra szorul, ennek egyik feltétele egy komoly ARACIP-ellenőrzés. Az ARACIP a Tanügyminisztérium által koordinált, jogi személyiséggel és saját költségvetéssel rendelkező intézmény, amely a középfokú oktatás értékelésével és akkreditációjával, valamint más, folyamatos szakmai képzést végző, szervezetek elbírálásával foglalkozik.

 A posztlíceum ötletét egyébként a város vezetősége is jónak tartja, a feltételek – laboratóriumok, felszerelés – pedig adottak ennek beindításához.

 Szakemberekre pedig Szatmár megyében nagy szükség lenne. A magyar nyelvű oktatást kiszélesítve, a főgimnáziumban induló képzés ugyanakkor sokat segítene azoknak a fiataloknak is, akiknek nincs meg az anyagi fedezetük arra, hogy más városokban folytassák a tanulmányaikat.

[EPSB title="Szavalóversenyt rendez a főgimnázium és az Ady Társaság" href="http://presszo.ro/2012/01/szavaloversenyt-rendez-a-fogimnazium-es-az-ady-tarsasag/"]A Szatmárnémeti Ady Endre Társaság és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium január 28-29-én a Magyar Kultúra Hete zárórendezvényeként szervezi meg az iskolások részére kiírt szavalóversenyt.[/EPSB]

Címkék: , , , ,

Kategória: Szatmári hírek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.