olympic-voting-szavazas-olimpia-rs
| 2012. január 19. csütörtök

Négyévente van és sokan versenyeznek (II.)

 Folytatjuk a lehetséges polgármester-jelöltek lajstromát. Kiderül az is, hogy ki van a cilinderben. Választás 2012.
 

 

Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ-UDMR)

A legkuszább helyzet és a legnagyobb bizonytalanság szatmári szinten jelenleg az RMDSZ-nél van. A Szövetség eredetileg is ahhoz szoktatta a választókat, hogy csak a választások előtt egy-két hónappal jelentik be, hogy névszerint ki(k) is a jelölt(ek), ez történt 2008-ban is, amikor a június 1-jei választás előtt nagyon kevéssel, áprilisban véglegesítették a jelöltek listáját.

Ilyés Gyula helyzete a legkevésbé irigylésre méltó. Alapigazság, hogy a hatalmi pozíció erodálja a támogatottságot, és ha körülnézünk Szatmárnémetiben, talán nem is annyira meglepő, hogy a két mandátum végére megcsappan az Ilyést örömmel támogatók száma. Az utóbbi időben még inkább kicsúszni látszik a kezéből a gyeplő, elég ha csak az imázsfilmre vagy az új városi honlapra gondolunk. Két ekkora öngólt lőni ilyen rövid idő alatt nem kis teljesítmény. Ha e két projekt hátterében – a minőséget és az átvételezést, azaz az ellenőrzés hiányát tekintve – Ilyés RMDSZ-en belüli ellenfelei állnának, kijelenthetnénk, hogy zseniális stratégiát dolgoztak ki, de félő, hogy egyszerűen csak ennyire futotta. A polgármester esélyeit saját két mandátumán kívül más tényezők is befolyásolják. Az egyik az, hogy a fiatal szatmári RMDSZ-vonal szeretné a városban beteljesíteni az őrségváltást, amelyben Ilyés Gyula utolsó mohikánként akadályozza őket. Egy másik ok a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) rémképe, amelyről források szintjén azt hallani, hogy a szatmárnémeti polgármesteri hivatal házatáján is nyomoz és szükség esetén elő tud venni egy-két dossziét. A fentiek értelmében érthető Ilyés óvatossága: “indulok, ha az RMDSZ is úgy akarja, túl sok a munka a városvezetéssel, az elégtétel szinte csak morális”, de ezzel egyidejűleg “sok ok van, amiért vállalnék még egy mandátumot”.

Kereskényi Gábor alpolgármester utóbbi médiaszereplései nyilvánvalóvá tették, hogy nem akarja a véletlenre bízni az RMDSZ jelöltjének kilétét. Megkezdte saját, tudatos építkezését: új beruházásokat jelent be, klasszikus politikai nyilatkozatokat tesz (“az MPP és az EMNP álljon elő programmal, mert eddig csak az RMDSZ-nek van”), megpróbálja a személyét minél több, a lakosság számára valamilyen szempontból pozitív témához hozzákötni. Ha marad az RMDSZ eddigi jelöltállítási módszere, akkor a szervezetnek három, legfeljebb négy közvélemény-kutatásnyi ideje van még a választások előtt. Az első ilyen felmérés adatait decemberben rögzítették, az eredmények január végére várhatóak. Kereskényi úgy döntött, addig sem tétlenkedik, ennek eredményét láthatjuk a sajtóban, az utóbbi időben napi rendszerességgel. Ami viszont kutatás nélkül már most kijelenthető: Ilyés Gyulára mindkét mandátumának megszerzésekor számottevő mennyiségű szavazat érkezett román nemzetiségű választóktól, a város román értelmiségének jelentős része Ilyés Gyulát támogatta. Kereskényi Gábor ezeket a szavazatokat nem tudja begyűjteni, mert megítélése a román lakosság körében sokkal negatívabb, mint a jelenlegi polgármesteré. Ilyéssel szemben hatalmas előnye, hogy maga mögött tudhatja a szervezet fiatalabbjait, akikkel évek óta egy csoportot alkotnak.

A bevezetőben említett cilinderben az RMDSZ-nél jelenleg Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke van. Ha minden kötél szakad, őt tudja előhúzni a szervezet polgármester-jelöltnek. Ez a bűvészmutatvány több tényező megjelenése vagy együttállása esetén jöhet szóba. A két legfontosabb: ha a későbbi közvéleménykutatások sem Ilyés Gyulát, sem Kereskényi Gábort nem jelenítik meg Coica méltó versenytársaként, illetve ha a PD-L és az RMDSZ megegyezik a közigazgatási átszervezésről és a választásokig összevonják a megyéket, azaz megszűnnek a megyei tanácsok. Ez utóbbira nagyon kicsi az esély.

Boer Ádám (független)

Boer Ádám tavaly júliusban a Transindexnek adott interjújában elsőként jelentette be szándékát, hogy induljon a polgármesterségért 2012-ben. Az RMDSZ nyíltan elutasította, hogy olyan jelöltet támogasson, aki nem hajlandó a Szövetség jelöltállítási procedúráján végigmenni: az előválasztáson bármely RMDSZ-tag jelöltetheti magát, és ha sikerül elnyernie a tagok bizalmát, indulhat a választáson a szervezet színeiben.

Boer számítástechnikai cégcsoportot vezet, megrendeléseit külföldről kapja, így nem függ a helyi politikum mindenkori berendezkedésétől. Az EKE keretén belül város- és környezetvédelmi tevékenységet folytat. Német-román kettős állampolgár, tagja a Német Fórumnak és a Német-Román Gazdasági Egyesületnek (DRW), amely az Erste Sathmarer Oktoberfest-et rendezte. Kezdeményezése függetlenként újdonságként hathat a megszokott kerékvágásból kikívánkozóknak és a pártokból kiábrándult polgároknak.

Romániában a pártfüggetlen közigazgatási vezetésre néhány példa akad: Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármestere; Klaus Iohannis, Szeben polgármestere, aki szintén csak a Német Fórumnak tagja. Szatmár megyében is volt 2008-ban két függetlenként induló polgármester-jelölt, aki nyerni tudott: Sárközön Sebesi János győzte le 58%-kal az RMDSZ színeiben induló Mészáros Istvánt, míg Egriben Szabó Elek 54,5%-os eredménnyel kerekedett felül Dolhai Andráson, aki szintén az RMDSZ jelöltje volt.

Boer támogatásától nem zárkózott el az EMNT (az EMNP beírása előtti helyzetről beszélünk), az MPP és a Német Fórum sem, bár a tavaly nyáron a Krónika által megkérdezett szervezetek mindegyike fontolgatta saját jelölt állítását is.

Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP-PPMT)

Gnandt Zoltán történelemtanár városi elnöksége frissességet hozhat, de az EMNP helyzetén sokat ront, hogy a február végi alakuló kongresszusig a helyi vezetők jó része úgy gondolja, hogy elég, ha bevárja az akkor születő döntéseket és irányvonalakat. Az RMDSZ éppen ezt a gyengeséget használta ki Kereskényi Gábor alpolgármester révén, aki felszólította az EMNP-t, hogy álljon elő egy programmal, hiszen “jelszavak köré nem lehet pártot építeni.”

Az EMNP radikális lépésekkel tudná ellensúlyozni mintegy húsz évnyi szervezeti hátrányát. Eljátszhatunk a gondolattal, hogy miként változnának a pártok pozíciói akkor, ha az alakuló kongresszusa után az EMNP bejelenti, hogy Szatmárnémetiben a polgármesterjelöltje mondjuk Rappert Gábor? Továbbmenve, mi történik akkor, ha e bejelentés után a jelölt előáll egy jól kidolgozott és realista programmal? A kommunikáció ilyen helyzetben két irányba mozdulhat: kinevezik az ellenjelöltet a szatmári magyarok ellenségének, aki “a PSD kezére játssza a várost”, vagy két szervezet, egy pártként működő szövetség és egy jogilag is párt egymás ellen indul egy választáson és így mindenkinek meg kell állnia a helyét a versenyben, ha nyerni akar, vagy ha alkupozíciót akar kialakítani.

Magyar Polgári Párt (MPP-PCM)

Az RMDSZ legrégebbi választási ellenfele Szatmár megyében sosem érte el azt a támogatottsági szintet, amelyet a magyar többségű területeken. Ez érthető is, hiszen a szatmári magyar szavazók leadták ugyan voksukat az Együtt az autonómiáért szlogennel kampányoló RMDSZ-re, de sem négy évvel azelőtt, sem négy évvel azután nem zavarta őket különösebben ennek a kérdésnek/célkitűzésnek a stagnálása. Szatmárnémeti szintjén az MPP megítélését az sem javította, hogy Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője az MPP székházban nyitotta meg második erdélyi irodáját (attól függetlenül, hogy a helyiséget bérli). Az MPP egyelőre nem közölt nevet, de a párt megyei vezetősége úgy nyilatkozott, hogy szeretne saját jelöltet állítani.

[EPSB title="Jelöltek és potenciális jelöltek: Dorel Coica, Adrian Ștef, Sorin Ghilea, Radu Bud" href="http://presszo.ro/2012/01/szatmarnemeti-valasztas-polgarmester-jelolt/"]A Szociálliberális Szövetség (USL) Coica doktort indítaná, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) még vacillál[/EPSB]

 

Címkék: , , , , , , , , ,

Kategória: Szatmári hírek

URL visszakövetése | A hozzászólások RSS hírcsatornája

 1. Bela Acs szerint:

  1990-tol az RMDSZ huseges szavazoja voltam 2008-ig, de ennek vege mert szegyentelenul meghazudtak es elarultak benunket az erdekkepviseloink a parlamentben, s ezzel szinte rabszolgasorsra jutattak benunket(ez a mi erdekunk!)!A kozvelemeny kutatas alkalmaval(LASD RMDSZ honlapot) azt kerdik, hogy szavahihetok-e, LEHET SZAVAHIHETOVALAKI(VALAKIK) miutan hazudott es nem kert bocsanatot valasztoitol de be sem tartotta igeretet?Holgyeim es uraim igy szavazunk az RMDSZ-re!!!Latjak es erzik onok is milyen szornyu eletet biztositanak nekunk kormanyerokent, visszont SAJATMAGUKNAK LUXOT ES KENYELMET nekunk magas adokat es illetekeket!Ezek utan meg erdemlik bizalmunkat szavazatainkat?NEM<NEM ES NEM!!!

 2. Attila Csókási szerint:

  Ahogy jobbratértél az idegen kamionokkal elárasztott Baritiu -volt Újlaki-útról , mondjuk a Salciilor utcába , alig 2 km-re a városközponttól , esős időben vagy télen, máris bokáig süppedsz a sárba . Járda csak az utca bal oldalán , a másikon mégcsak nyoma sincs , mintha a jobb oldalon lakók nem lennének ugyancsak helyi adófizetők .
  Amennyiben kocsival vagy , háromszor is gondold meg , hogy behajtasz-e , ha nem akarod hogy maradandó károsodást szenvedjen a járgányod . Elhanyagolt mezei utakat megszégyenítő kátyúk tarkítják az úttestet .Hosszú évtizedek óta még csak arra se méltatták az ottlakókat –helyi adófizetőket , mint már mondtam-hogy legalább zúzott kővel leszórják , hogy ne kelljen télen a sárral , nyáron a szálló porral bírkózni , és lehessen autóinkat úgy-ahogy megkímélni .Teszik ill.nem teszik ezt , a helyben élők többszöri kérvényei és folyamodványai ellenében , a megszokott cinizmussal ,ígéretet téve és azt magától értetődő módon be nem tartva . Autóink után , ismét elmondom : szintén a város kincstárába adózunk .
  Amennyiben kellő ügyességgel sikerül az alig 150 m-es utca végéig elvergődnöd , túlzás nélkül megdöbbentő látvány fogad : a hajdan pecázó, sőt kirándulóhelyként ismert Kubik gödör helyén egy bűzös szeméthegy , tartalma háztartási és ipari hulladék , nem kis része veszélyes és mérgező . Ez a förtelemes belvárosi, illegális szemétdomb beszédesen illusztrálja az Ilyés korszak nagyszerű megvalósításait .
  A városvezetők előrukkoltak egy nagyszabású tervvel , címe :Creşterea calităţii vieţii şi asigurarea unor condiţii la nivel European prin regenerarea susţinută a zonei rezidenţiale Solidarităţii din municipiul Satu Mare-Solidreg . Ha ceruzával írtam volna le , biztos beletörik , a letűnt időket megidéző bikkfanyelvbe.De hogy lásd mennyire nincs távol a tartalom a formától , eme poszkommunista-propagandisztikus kvázi- européer szecska megvalósításaként , nézzük mit tesz városvezetés karöltve a helyi köztisztasági céggel . Az itthon oly jól bevált szőnyegalásöprés módszerét alkalmazva , földgyaluval a Kubik tó vizébe nyomja a felhalmozott szemetet , hogy utána más szeméttel kevert epítési törmelékkel és földdel takarja be , a vízbe és a talajba nyomott szennyet .Ezzel a környezetrombolás talajszennyezés című fejezetét bőven megvalósítva .
  Ezek csak aprónak tűnő , környékbéli gondok .Viszont ha végigmegyünk , a szemétdombon /és közben saját maguknak kapirgáló szatmári kiskirályoktól , a nagypolitika zavarosában kavaró verestóyboHLbélymarkókelemen –ekig csak szágyenkeznivalónk van .
  Népsanyargató megszorítások és sosem látott környettszennyezési katasztrófa társszerzőjeként (Verespatak) fog szomorú fejezetet írni a judamere újkori történelmünkben , és ezzel minket , romániai magyarokat rossz fényben feltűntetni .
  Regnálásuk eredményeként , lehajtott fővel kell majd halgassunk , ha mindezt a románok -joggal -a fejünkre olvassák !
  Szégyelljátek magatok és takarodjatok !