szatmarnemeti-tuntetes-USL-PSD-PNL-RMDSZ-Satu-Mare
| 2012. január 16. hétfő

Ha itt leásunk, ráesünk a japánokra

 Miközben Bukarestben okostelefonokat lopnak a tüntetőbe öltözött focidrukkerek a betört kirakatú telefonboltokból, Szatmárnémetiben az ellenzék spontán tüntetést szervez nyomtatott anyagokkal, vezeték nélküli mikrofonokkal és tehetséges szónokokkal. Videoösszefoglaló és elemzés a vasárnapi tüntetésről.
 

 Kezdhetnénk azzal, hogy a facebook-on, sms-ben és minden bizonnyal szájról szájra is népszerűsített megmozdulásról már az ötletnek egy felvilágosult fejből való kipattanásakor tudta mindenki, hogy nem civil megmozdulásról van szó. A politikai kommunikációban ritkán adódik annyira tisztán polarizáló téma, mint a mostani. A szakmáját jól ismerő – vagy genetikailag kódolva dörzsölt – politikusnak ilyenkor nincs más választása, le kell csapnia és igyekeznie kell a legutolsó protesztszavazatot is kisajtolni. Csakhogy nem mindegy, mekkora a reakcióidő, hogyan szervezik meg a politikusok saját magukat, alaphelyzetben mennyire jó szónokok, és nagyon nem mindegy, hogy a külső szemlélő számára hogy csapódik le a megmozdulás: nem kell a számháború játékhoz hasonló módon az emberek homlokára erősíteni az intelligencia hányadosukat, mert egy képeket vagy videókat néző, pártpolitikailag nem elkötelezett állampolgár maga is el tudja dönteni, hogy a jelenlévők mennyit értenek a politikai, gazdasági, szociális, stb. helyzetből.

Vázlatosan:

 • a megmozdulás technikai hátterét példásan megszervezték a pártok, ami nem is csoda, hiszen ezen a téren nagy tapasztalattal rendelkeznek: hangosítás vezeték nélküli mikrofonokkal, egy több méter hosszú, valamint két tucat kisebb nemzeti lobogó, rímbe foglalt tiltakozó üzenetek vastag kartonra nyomtatva, két-három vezérkiabáló a tömegben

 • az ellenzéki vezetők meggyőződése, hogy attól lesznek civilek/civilebbek, hogy pulóvert/csuklyás felsőt és farmert vesznek fel a hétköznapi öltöny helyett; a liberális politikusok attól is civilek lesznek, ha diszkréten, teljes állkapoccsal rágóznak

 • nagyon nagy a veszély: „ha nem teszünk valamit, még egy ilyen kormány jöhet, és akkor olyan mélyre zuhanunk, hogy az már Japán, ugyanis ha a múzeum előtt elég mély gödröt ásunk, ráesünk a japánokra” (a felvételen 0:50-től látható a kreatív földrajz művelője; ha valakinek ennyi ideje van ásni, vigyen magával gumicsónakot is, mert Új-Zélandig 1500 km-t, Japánig 11000 km-t kell megtennie az óceánon)

 • ha nem lett volna elég meggyőző, a szónok még hozzáteszi, hogy „voltam katona, mentálisan szervezett vagyok”

 • a himnusz és az Egyesülés Hórája a december 1-jét és január 24-ét (a román fejedelemségek egyesülésének napja) egyszerre idézi, csak az rontja el kicsit az összképet, hogy a második versszak szövegét már nem sokan tudják

 • amikor már elég sokat keseregtek a tüntetők, Ovidiu Silaghi, a liberálisok megyei szervezetének elnöke megkéri a hangosításért felelő személyt, hogy segítsen be egy kis zenével, nehogy elmaradjon a tüntetés miatt a vasárnap délutáni program, mondanivalóját nyomatékosítandó hip-hop gesztusokat tesz (2:06-tól)

 • a velős, mozgósító mondanivaló kifogytával eluralkodik a városnap-, illetve koncerthangulat, a csúcspont mindenképpen a Queen I want to break free című száma, amelyet az esemény végére tartogattak, de sajnos Valer Marian műfordítással egybekötött felkonferálása után nem sokkal ki is cserélték, nehogy Freddie Mercury kisajátítsa a közbeszédet, meg hát a jelenlévők közül nem sokan értették volna a szöveget

 Összefoglalva:

Kampányakciónak alsó-közép, civil megmozdulásnak eladhatatlan minőségűre sikerült a megmozdulás. A helyi liberálisok elkezdtek becsúszni a szociáldemokraták alá. A stabil liberális szavazó profilja: az átlagnál jobban képzett, középosztálybeli, a nyugati demokráciákban megszokott folyamatokra érzékeny. Egy egész állkapoccsal rágózó, a főordibáló agitátor szerepét készségesen átvállaló Adrian Ștef és egy zenei aláfestést jópofizva rendelő Ovidiu Silaghi nem tesz jót a liberális pártnak sem helyi, sem országos szinten. Nincsenek ezirányú információink, de ha a bukaresti pártvezetés látott anyagokat a tegnapi megmozdulásról, valószínűleg nem részesítették bajtársi vállveregetésben a helyi vezetőket.

A régió magyar sajtójában akadt olyan megközelítés, amely Valer Marian egyetlen mondatára hegyezte ki a híradást: amelyikben a „fasiszta-horthysta elnyomás alól utolsó talpalatnyi földként felszabadult Szatmár megyét” hasonlította a jelenkor Szatmár megyéjéhez, amely „az első olyan földdarab lehet, amely felszabadul a pédélista-rmdsz-es elnyomás alól”. Ebben a hasonlatban a szociáldemokrata szenátor – egyes értesülésekkel szemben – nem említette „a magyarokat”. Az érzékenyebb emberekben ez a mondat a nemzeti identitáshoz kötődő húrokat penget meg, de a politikai kommunikáció szempontjából ez volt az egyetlen értékelhető szónoki fogás a vasárnapi eseményen: azt akarja elhinteni az egyszerű emberekben, hogy a Demokrata-Liberális Párt olyan, mint a fasiszták, az RMDSZ meg a horthystákhoz hasonlít. Az összefüggés az elnyomás fogalmának használatával teljesedik ki. Vitán felül áll, hogy nem „szép” vagy „etikus” ez a kép, de erős mondanivalója van. A kérdés csak az, hogy a szociáldemokrata hallgatóságban mekkora azoknak az aránya, akik egy történelmi értelmezést egy jelenkori értelmezéssel össze tudnak kötni.

Az ehhez hasonló akciókkal a Szociáldemokrata Párt legfeljebb fanatizálhatja elkötelezett híveit, a Nemzeti Liberális Párt hosszú távon biztosan veszíteni fog stabil szavazóbázisából. A közvélemény-kutatások eredményeit olvasva pedig együtt fognak csodálkozni a százalékok fogyatkozásán.

 Ui.: A Szatmárnémetiben szervezett tüntetés elején egyszer elhangzott Raed Arafat lemondott helyettes államtitkárnak a neve, az eredeti megmozdulások okával ezen az egy ponton érintkezett a tegnapi esemény.

 

[youtube yXYne61FF_g 580 400]

(720 és 1080 HD felbontásban is nézhető)

[EPSB title="Politikai kampány lett a szimpátiatüntetésből" href="http://presszo.ro/2012/01/11820-raed-arafat/"]Politikai kampánnyá fajult a Szatmárnémetiben meghirdetett tüntetés – Raed Arafat támogatása helyett a körülbelül 250 résztvevő a kormányt és Traian Băsescut szidta.[/EPSB]

 

Címkék: , , , , ,

Kategória: Szatmári hírek

URL visszakövetése | A hozzászólások RSS hírcsatornája

Weboldalak:

 1. 3 új tüntetés ma Szatmáron! | Szatmári Srácok | 2012. január 20. péntek
 1. Bujor Axel szerint:

  Ez a cik egy borzalom…aki irta csokoja meg a mostani polgarmester…….ja ami magyar….