mogye-figyelmeztetes-brassai-attila
| 2012. március 22. csütörtök

Brassai Attila, a MOGYE professzora írásos rektori figyelmeztetést kapott

 Írásos figyelmeztetésben részesítette Brassai Attila magyar orvosprofesszort, az orvosi fakultás gyógyszertan tanszékének a vezetőjét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora az egyetem etikai bizottsága által lefolytatott vizsgálat alapján.
 

Brassai Attila az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának (intergroup) a meghívására 2011. november 17-én előadást tartott Strasbourgban az egyetemen kialakult helyzetről. A Constantin Copotoiu rektor által aláírt határozat szerint Brassai Attila megsértette az egyetem etikai kódexének azt a paragrafusát, amely előírja a tanárok számára a MOGYE iránti lojalitás kötelezettségét.

A március 19-én keltezett határozat szövegét Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke bocsátotta az újságírók rendelkezésére a csütörtökön Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján. Toró felháborítónak tartotta, hogy valakit azért hurcolnak meg Romániában, mert a törvényességet kéri számon a MOGYE vezetésén.

Brassai Attila az MTI-nek elmondta, sok szempontból kifogásolható az ellene hozott határozat. “Az egyetemnek nincsen elfogadott chartája, ezért minden, ami az egyetemen történik, beleértve az etikai bizottság vizsgálatát is, törvénytelen” – jelentette ki a professzor. Brassai Attila azt is elmondta, az etikai bizottság nem az ártatlanság vélelmének az elve alapján járt el esetében. Nem mutatott fel ugyanis bizonyítékot arra, hogy ő kifogásolható kijelentéseket tett volna a strasbourgi meghallgatáson. Azt tekintette bizonyítéknak, hogy egy román lap a magyar sajtóból idézte egy francia képviselő Brassainak adott válaszát. E válaszban a képviselő a nepotizmus szót is említi. Brassai Attila szerint az etikai bizottság ebből következtetett arra, hogy ő is nepotizmussal vádolhatta az egyetem vezetőit.

“Megpróbálják megfélemlíteni a magyar oktatókat” – összegezte véleményét Brassai Attila. Hozzátette, ilyen körülmények között nehéz elvárni, hogy az egyetem átalakításáról hirdetett közvitán a magyar oktatók szabadon elmondják álláspontjukat. “Ha kifejtjük a véleményünket, abban a pillanatban mehetünk az etikai bizottság elé” – értelmezte a helyzetet a MOGYE írásos figyelmeztetésben részesített professzora.

 

MTI nyomán

(a cikben található kép forrása: epresso.hu)

Címkék: , ,

Kategória: Belföld, Oktatás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.