nyari-idoszamitas-szatmar
| 2012. március 24. szombat

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

 Vasárnap hajnali három órakor négy órára kell átállítani az órák mutatóit, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. Szatmár megyében négy vonatot érinti az átállás.
 

1997-tel kezdődően Romániában az átállás egyidejüleg megy végbe az Európai Unió államaival. A hivatalos téli időszámítás október utolsó vasárnapján, míg a nyári március utolsó vasárnapján veszi kedetét. Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási rend azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

A román vasúttársaság (CFR) tájékoztatása szerint a nyári időszámításra való átállás az előző évekhez hasonlóan 2012-ben sem jár menetrend-változtatással. A szerelvények éjjel három óráig a téli időszámítás szerint közlekednek, az átálltás után pedig a nyári időszámítás szerint indulnak. A téli időszámítás szerinti három és négy óra között mozgásban lévő vonatok késéssel közlekednek majd, a késés menet közbeni ledolgozására külön intézkedéseket hozott a vállalat. Az átállás 43 InterRegio, valamint 41 Regio típusú szerelvényt érint.

Szatmár megyében a következő négy vonatot érinti az átállás: IR-1744 Nagybánya-Temesvár északi; R-4082 Szatmárnémeti-Zsibó; R-4332 Szatmárnémeti-Nagyvárad; R-4311 Szatmárnémeti-Nagybánya.

További információk a cfrcalatori.ro honlapon elérhetők.

(a cikkben található kép forrása: infobraila.ro)

Címkék:

Kategória: Szatmári hírek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.