ader-janos-az-egyetlen-allamfojelolt
| 2012. április 27. péntek

Áder János az egyetlen államfőjelölt

 Egyedül Áder Jánosra, a Fidesz EP-képviselőjére érkezett a magadott határidőig államfőjelölt ajánlás. Őt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség részéről 262 képviselő javasolta. A jelöléséket péntek reggel 8 óráig kellett leadni, az érvényességről a házbizottság döntött.
 

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság péntek reggeli ülését követően elmondta, hogy a 262 képviselő ajánlását a testület elfogadta.

Az államfőválasztás május 2-án szerdán lesz az Országgyűlésben, amelynek napirendjén aznap csak ez a kérdés szerepel. A köztársasági elnököt a plénum titkos szavazással választja meg, az érvényes választáshoz az első körben a képviselők kétharmadának egybehangzó voksára van szükség. Ha az első szavazás eredménytelen volt, második szavazást kell tartani. 

A titkos szavazás hatvan percig tart a parlamentben, ezt követően a levezető elnök kihirdeti az eredményt, az új államfő esküt tesz, aláírja az okmányokat, majd beszédet mond. Az alaptörvény rendelkezése szerint az új államfő a megválasztását követő nyolcadik napon – azaz jelen esetben május 10-én – foglalja el hivatalát. Addig a posztot teljes jogkörrel a köztársasági elnököt helyettesítő országgyűlési elnök tölti be. 

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor ajánlotta államfőjelöltnek április 16-án. A jelölést a Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatta. A miniszterelnök államfőjelölt javaslatát azzal indokolta, hogy Áder Jánost olyan “horgonyszemélyiségnek” tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani Magyarországnak, a magyar politikai rendszernek, egyik legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megerősítése, megszilárdítása lesz.

 

MTI nyomán

(a cikkben található kép forrása: ader.fidesz-eu.hu)

Címkék: , , ,

Kategória: Magyarország

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.