Megemlékezés a Majtényi Síkon
| 2012. április 20. péntek

Április utolsó szombatján idén is a Majtényi síkra hív a tárogató

 Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület április 28-án, szombaton 11 00 órai kezdettel huszonharmadik alkalommal rendezi meg “Az élő Rákóczi” néven hagyományossá vált majtényi síki megemlékezését.
 

A domahidai (Domăneşti) vasútállomás mögött található kuruc emlékmű előtt zajló idei rendezvény védnökei a Kárpát-medence népeinek közös történetét példázva a romániai Szatmár és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék önkormányzatainak elnökei: Csehi Árpád Szabolcs és Seszták Oszkár, s a meghívottak közt található Szatmár megye volt prefektusa is.

A történelem-kutatás és a tudományos élet terén gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló két szomszédos megye múzeumainak igazgatói: Liviu Marta és Bene János történészek méltatják majd a nyolc évig tartó kuruc szabadságharc és a 301 éve a Majtényi síkon lezajlott fegyverletétel s az azt követő Szatmári béke jelentőségét. A Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kuructoborzójával és Balogh Enikő helybeli lelkipásztor imájával induló megemlékezésre a térség több településének küldöttsége, műkedvelő tánc- és ének-csoportja jelezte részvételét.

Az emlékműnél díszőrséget a szilágysomlyói 16-os Báthory István cserkészcsapat tagjai állnak, ének- és táncszámaikkal a domahidai ” Kraszna” Közösségi Egyesület Tánccsoportja, a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes, a nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a nagykárolyi Rekettye Tánccsoport, az ópályi Horpácsik János Néptánccsoport valamint Kraszna Népdalkör, a szatmári Református Gimnázium vokálkórusa és a tyukodi Rezeda Nyugdíjas Klub, míg szavalatokkal a kismajtényi Balogh Roland Péter, a domahidai Kun Lizbet társaságában a nagymajtényi Rózsa Molnár testvérek: Friderika és Henrietta teszi majd emlékezetessé az idei majtényi főhajtást.

Az EMKE Muzsnay Árpád irányításával és közreműködésével zajló megemlékezés társszervezői a Domahidai ” Kraszna ” Közösségi Egyesület, a Kismajtényi Református Egyházközség és Majtény Község Polgármesteri Hivatala.

(A majtényi emlékmű a Kismajtény melletti Domahida vasútállomás mögött található. Közúton megközelíthető a Szatmárnémetit (Satu Mare) Nagykárollyal (Carei) összekötő országútról a kismajtényi kanyarban (Moftinu Mic) Domahida (Domăneşti) felé vezető letérőn keresztül.)

 

EMKE közleménye

Címkék: , , ,

Kategória: Szatmári hírek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.