fara-maszos-kohajitos-brit-erdeszet
| 2012. április 19. csütörtök

Brit erdészet: Fára mászós, kőhajítós oktatás

 Fára mászást, menedékhelyet építést tanítanak a brit erdészet eliterdészei a gyerekeket, hogy kicsalogassák őket a négy fal közül.
 

A “penészvirágok” otthoni tespedésében szüleiknek is van szerepük, mivel – egy felmérés szerint – egyharmaduk nem engedi, hogy gyereke olyan balesetveszélyes dologgal múlassa az időt, mint a fára mászás. A brit erdészet ezért sajátos oktatóprogramot ötlött ki, hogy gyerekeket csábítson a szabadba.

Tananyagának listáján 50 olyan dolog szerepel, amelyet 12 éves kor előtt végig kell csinálni. Az brit erdészet oktatói gárda mindegyik tagjának megvan a maga szakterülete: a fára mászás specialistája 50 méter magasra is felkapaszkodik. Egy másik erdésznek a menedéképítés a fő erőssége, egy harmadiknak a kődobálás, ám nem akárhogyan, hanem kacsáztatón, mármint a sima vízfelületen történő lapos kavics ugrasztása: a férfi 26-szoros szökkentő. A brit erdészet oktatócsapatában akad lepkeszakértő is, 300 fajtát képes felismerni.

Az igazi kihívás azonban a gyerekek “kihívása”. A felmérések szerint játékidejük kevesebb, mint tizedét töltik a természetben, ugyanakkor átlagosan naponta két és fél órán át néznek tévét – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 

MTI nyomán

(a cikkben található kép forrása: forestry.gov.uk)

Címkék: ,

Kategória: Egészség, Érdekességek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.