cafoljak-hogy-a-bolti-tej-fele-tejpor
| 2012. április 26. csütörtök

Cáfolják a miniszter állítását, miszerint a bolti tej fele tejpor

 Közfelháborodást váltott ki Stelian Fuia mezőgazdasági miniszter kijelentése, miszerint a romániai standokra kerülő tej több mint fele nem természetes eredetű. A tejfeldolgozók azonban azt állítják: a miniszter felelőtlenül nyilatkozott.
 

Közfelháborodást okozott Stelian Fuia mezőgazdasági miniszter napokban tett kijelentése, miszerint a Romániában forgalmazott tej több mint fele nem természetes eredetű, hanem tejpor. A tárcavezető emiatt elsősorban a hatóságokat okolja, mivel úgy véli, az illetékesek nem ellenőrzik megfelelőképpen az élelmiszerboltokban kapható tejet.

„Nyilván az is gondot jelent, hogy nem létezik olyan törvény, mely alapján szabályozva lenne a piacon értékesítendő tej minősége” – tette hozzá a tárcavezető. Dorin Cojocaru, a Romániai Tejfeldolgozók Egyesületének (APRIL) igazgatója ezzel szemben úgy nyilatkozott: a miniszter felelőtlenül nyilatkozott, a tejgyártásra vonatkozó kijelentése megalapozatlan, csak megtéveszti a vásárlókat.

„Egyszerű számítást kell végezni: míg nálunk a tejpor 8 lejbe kerül, addig a tejtermelőktől jelenleg átlagban 60 baniért lehet felvásárolni a friss tej literjét. Kérdem én: miért kellene a drága tejpor, ha olcsón hozzájutunk a tejhez? A miniszter valótlanságokat állít” – szögezte le Cojocaru.

Hasonlóképp nyilatkozott Radu Roatiş Cheţan, az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke is, aki szerint a hazai piacokra kerülő tej garantáltan minőségi, és tejtermelő gazdáktól származik. „A miniszter összezavarja a lakosságot: a legutóbbi ellenőrzés során nem észleltünk olyan rendellenességeket, amelyekről a tárcavezető beszélt.

Tudni kell azt is, hogy a téli időszakban, egészen pontosan november és március között a tejfeldolgozók használhatnak tejport adalékanyagként – ezt is kizárólag 30 százalék arányban –, mivel ilyenkor nincs elegendő mennyiségű elsődleges alapanyag. Tudnivaló, hogy ebben az időszakban vemhesek a tehenek, a vonatkozó törvényes szabályozás pedig engedélyezi a tejpor használatát, ami szintén szerves tápanyagokat tartalmaz” – magyarázta Cheţan.

Elmondta továbbá, áprilistól várhatóan eltűnnek a tejporból készített tejek az üzletek polcairól, mivel a nyári hónapokban a többlettermelés miatt egyszerűen fölösleges lenne tejport használni. „A nyáron felgyűlt fölösleget teljes értékű vagy zsírtalanított tejporrá alakítják, ugyancsak ebben az időszakban állítják elő az állami tartalékhoz szükséges mennyiséget is” – tette hozzá.

Carmen Moldovan szociáldemokrata képviselő egyenesen ijesztőnek nevezte Fuia kijelentéseit. „Ha a mezőgazdasági miniszter ilyesmiket nyilatkozik, fel kell tennünk a kérdést: a jelenlegi kormány mit tesz a fogyasztók védelméért? – tette fel a kérdést a képviselő. – Elképesztő ugyanakkor az is, hogy a tájékozatlan tárcavezető olyan intézményeket hibáztat, melyek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium hatáskörébe tartoznak.”

A Romániai Tejfeldolgozók Egyesülete által közzétett adatok szerint az elmúlt évben több mint 3 milliárd hektoliter tejet dolgoztak fel az ország 246 tejfeldolgozójában, ennek 60 százalékát (1,9 millió hektolitert) tejtermelő gazdák farmjairól gyűjtötték be. Romániában jelenleg csupán négy olyan üzem működik, ahol tejport állítanak elő, a tejfeldolgozók egyesületének adatai szerint itt évente 1680 tonna terméket gyártanak.

 

Krónika nyomán

(a cikkben található kép forrása: kronika.ro)

Címkék: , , ,

Kategória: Belföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.