dsida-p-kolteszet-napjan
| 2012. április 10. kedd

Dsida-est a líra ünnepén

Április 11. a líra ünnepe.
…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak… -Dsida Jenő pódium estély.

 

“Hallottunk-e egyebet évek óta, mint hogy meghalt a vers? Nagyképű, hamis pátoszú álpapok naponta mondanak halotti beszédet fölötte, s a két látó szemére megvakított, zaklatott ember már-már csakugyan hajlandó halottat látni az üres koporsóban. A vers a természettel egybeolvadó művészet, a legnagyobb a legtökéletesebb, a rezgő emberi lélek minden sziromnál finomabb szövésű virága”

“Egyszerű és áhítatos, hívő lelkemnek hadd maradjon csoda, megmagyarázhatatlan örökké titokzatos… Csak azt lássam, hogy sok, sok éhes ember van együtt és kéri a verset mint a kenyeret…!

Az én költészetem:
fehér ház, soha be nem költözött,
kicsi fillér a jók pénztárcájában
margaréta a rózsafák között.

Az én költészetem:
folyóra-hajló felvirágzott fák,
s ha majd csónakos, nagy útra kelek
minden szirmukat a fejemre szórják.” Dsida Jenő

Április 11-én, a költészet napján, 18 órától az egyetemes magyar irodalom egyik állócsillagát idézzük meg a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos stúdiótermében. Dsida Jenő kivételes képességű költő, nagy tehetséggel megáldott, érzékeny lélek. A kínok, bajok roncsolták testét, de szellemét csiszolták, és költészetét igazgyöngyé nemesítették.

Őt idézik hittel és alázattal Bogdán Zsolt Uniter- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas, és Csutak Réka színművészek.Az est szerkesztő-rendezője Szugyiczky István színművész.

Az előadásra belépőjegyek a színház jegypénztárában 12 lejes egységáron válthatók hétköznap 10 és 17, szombaton 10 és 13 óra között, illetve előadás előtt egy órával.

 

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat közleménye

(a kiemelt kép forrása: franka-egom.ofm.hu)

Címkék: , , ,

Kategória: Kultúra, Szatmári hírek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.