onkentes-orvosok-utaznak-ismet-erdelybe
| 2012. április 26. csütörtök

Erdélybe utaznak az önkéntes orvosok

 Május 5. és 13. között ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai – tájékoztatt a szervezet. Az akcióban 45 orvos és egészségügyi szakember vesz részt.
 

A közlemény emlékeztet: az NGYSZ önkéntes orvosok évente kétszer utaznak Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. 

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz. Az önkéntes fogorvosok a szűrés mellett felvilágosítást, tájékoztatást is tartanak a helyes szájhigiénéről.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is sor kerül az erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, amelyet az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet. A győztes csapatokat az NGYSZ vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti Városligeti Gyermeknapon, május 26-27-én.

“2011-ben a szervezet önkéntesei több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek, illetve az NGYSZ által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot a szervezet magyarországi gyermekneurológusa is folyamatosan támogatja a munkájával” – olvasható a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy az önkéntes fogorvosok tavaly mintegy 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg. “Az erdélyi szűrések során az orvosok lesújtó eredményeket tapasztalnak: tavaly a vizsgált közel 1200 gyermek 94 százalékának volt szuvas, rossz foga” – áll a közleményben.

 

MTI nyomán

(a cikkben található kép forrása: erdely.ma)

Címkék: ,

Kategória: Belföld, Egészség

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.