csokkentek-a-lakasarak-az-elmult-ot-evben
| 2012. április 20. péntek

Felére estek a lakásárak az utóbbi öt évben

  Felére estek a lakásárak Romániában az utóbbi öt évben – állítják román ingatlanpiaci elemzők, akiket csütörtökön, a bukaresti “TIMON” lakásvásár nyitónapján szólaltatott meg a Mediafax hírügynökség.
 

A homefinders.ro ingatlanportál csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a kereslet is felére esett vissza 2007-hez képest. A tulajdonosok az utóbbi évben 15 százalékkal több lakást bocsátottak áruba 2007-hez képest, a lakásárak pedig az akkoriak 50 százalékát sem teszik ki – állapítja meg a tanulmány. “A családok jövedelmük legfeljebb 40-50 százalékát áldozzák a lakásra: hitel-törlesztésre, közmű-költségekre. Úgy vélem, most már lehiggadt a lakáspiac, az emberek már nem az álmaik, hanem a igényeik és lehetőségeik függvényében keresnek lakást és a piacon mindenki megtalálja az optimális megoldást” – mondta a vásár megnyitóján Ion Catutoiu, a Real Time ingatlanügynökség igazgatója.

A román parlament előtti téren berendezett, vasárnapig látogatható TIMON lakásvásárra több mint száz ingatlanfejlesztő 150 lakópark-ajánlatát hozta el. A szervezők szerint először kínálnak 30 ezer euró alatt új lakást Bukarestben azóta, hogy a román fővárosban is megkezdődött a lakóparkok építése.

A vásáron a legtöbb fejlesztő 35 ezer és 50 ezer euró közötti áron kínálja a garzonlakásokat, és 50 ezer és 70 ezer euró közötti áron a kétszobás, illetve 80 ezer és 120 ezer közötti áron a háromszobás bukaresti lakásokat.

Romániában 2008 óta csökkennek a lakásárak. Országos szinten a lakások átlagára az első negyedévben 980 euró volt négyzetméterenként, ezen belül Bukarestben négyzetméterenként 1150 eurós átlagáron cseréltek gazdát a lakások.

 

MTI nyomán

(a cikkben található kép forrása: mercador.ro)

Címkék:

Kategória: Belföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.