vizilabda-bl-final-four-nagyvaradon
| 2012. április 26. csütörtök

Final Four-lázban ég Nagyvárad

 Két ideiglenes tribünt állítanak fel a kapuk mögött a nagyváradi Ioan Alexandrescu Olimpiai Uszodában a férfi vízilabda-Bajnokok Ligája négyes döntőjének idejére, amelyet május 11-én és 12-én rendez meg a bihari város. Az uszodában így 1000 helyett 1800 néző fér majd el.
 

Florin Birta, a házigazda Nagyváradi Városi Sportklub (VSK) igazgatója tegnap elmondta: 800 helyet az érkező csapatok szurkolóinak tartanak fenn – elméletileg fejenként 200-at, de nem titok, hogy az egytlen magyar résztvevő, a Budapesti Vasas ennél többet is igényelt, így a helyek igény szerint oszlanak majd meg az együttesek között.

A Rómában elvégzett sorsolás eredményeképpen az első napon, pénteken az olasz Pro Recco mérkőzik meg a Vasassal 18 órától, majd 20 órától a két horvát klub, a Primorje Rijeka és a Mladost Zágráb méri öszsze erejét. Másnap, szombaton 18 órától a harmadik helyért küzdenek meg az elődöntőt elbukó csapatok, a finálé pedig este nyolctól lesz.

Csak napijegyet lehet venni, mert a mecscsek között nincs lehetőség kiüríteni az uszodát: pénteken a két meccsre 50 lejbe, szombaton a kis- és a nagydöntőre együtt 75 lejbe kerül a belépő. Szakadáti László, az Európai Úszószövetség nagyváradi születésű elnöke elmondta: már biztos, hogy a tornát négy televízió közvetíti, jelenleg a Eurosporttal is folynak a tárgyalások arról, hogy legalább a döntő kerüljön itt is adásba élőben.

A magyar sportvezető – aki oroszlánrészt vállalt annak elérésében, hogy szülővárosa ilyen rangos sporteseménynek adhasson otthont – egyébként az olasz együttest tartja a  legesélyesebbnek a végső győzelemre, amelyben amúgy három magyar sztár is játszik: Kásás Tamás, Madaras Norbert és Benedek Tibor a hatszoros BL/Euroliga/BEK-győztes Pro Reccót erősíti.

Magyar olimpiai bajnokból a horvát csapatok párharcában sem lesz hiány, hiszen a Varga fivérek, Dániel és Dénes a Primorje Rijekában vízilabdázik. Elődöntőbeli ellenfelük, a Cosmin Radut is foglalkoztató Mladost holtversenyben csúcstartó a győzelmeket tekintve a legrangosabb európai kupasorozatban, amely ettől az idénytől kezdve fut ismét Bajnokok Ligája néven. A zágrábiak – akik a negyeddöntőben a Szegedet búcsúztatták – eddig hétszer emelhették magasba a trófeát, akárcsak a tavalyi győztes szerb csapat, a Partizan Belgrád.

A magyar klubok közül utoljára 2004-ben a Honvéd diadalmaskodott az akkor még Euroliga néven futó sorozatban, a négyes döntőben pedig legutóbb 2008-ban szintén a – 1980-ban és 1985-ben BEK-győztes – Vasas szerepelt. A négy éve Barcelonában bronzérmet szerző angyalföldi együttes a mostani negyeddöntőben hihetetlen bravúrt ért el azzal, hogy a Jug Dubrovnik otthonában négy góllal elvesztett első meccs után a visszavágón szenzációs játékkal 16-9-re verte ellenfelét.

A legrangosabb európai kupasorozatban eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy egy csapat az oda-vissza vágós párharcban az első mérkőzésen négygólos hátrányba került, mégis továbbjutott: 1992-ben a Canottieri Napoli 12-8-as vereséget szenvedett Marseille-ben, a visszavágón azonban 12-5-ös sikert aratott. Így nem véletlen, hogy az esélytelenebbnek tartott, de bravúrokra képes Vasas – amely a magyar bajnoki döntőben 1-0-ra vezet a címvédő Egerrel szemben – nagy reményekkel várja a Pro Recco elleni első váradi összecsapást is.

 

Krónika nyomán

(a cikkben található kép forrása: kronika.ro)

Címkék: , ,

Kategória: Sport

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.