nem-kapjak-vissza-a-nyugdijasok-a-levont-penzeket
| 2012. április 23. hétfő

Nem adják vissza a nyugdíj korábban levont összegét

 Claudia Boghicevici munkaügyi miniszter elmondta, hogy a hatóságoknak 45 napos határidőn belül kell átállniuk az alkotmánybíróság által megjelölt nyugdíj-kiszámítási módszerre, így
 

leghamarabb esetleg júniustól kap majd valamivel magasabb járandóságot az érintett mintegy 2 millió nyugdíjas. A kormány álláspontja szerint az alkotmánybírósági döntést nem lehet alkalmazni visszamenőleges hatállyal, így az államnak nem kell kifizetnie a visszatartott járulék értékét az elmúlt másfél évre. A nyugdíjasok érdekszövetsége szerint azonban ezt a pénzt az államnak folyósítania kell az érintetteknek.

A nyugdíjasok pénteken megrohamozták a bíróságot a csaknem másfél évig jogtalanul visszatartott egészségügyi járulék összegének visszaigénylése érdekében. Piteşti-en hosszú sor alakult ki, mivel több százan akarták iktatni a jogtalanul viszszatartott járulék összegének visszaigénylésére vonatkozó bírósági keresetet. A Mediafax hírügynökség szerint egy adott pillanatban dulakodás alakult ki a sorban állók között.

A múlt héten tette közzé az alkotmánybíróság egy korábbi döntésének indoklását, amelyben kimondta, hogy a 740 lejes nyugdíjnál magasabb járandósággal rendelkező személyektől jogtalanul tartották vissza az 5,5 százalékos egészségügyi járulékot, hiszen azt a teljes nyugdíjra számolták ki ahelyett, hogy csak a nyugdíj értéke és a 740 lej közötti különbözetre állapították volna meg. E döntés következtében enyhén nőni fog az átlagon felüli nyugdíjjal rendelkező személyek járandósága.

Az alkotmánybírósági határozat egyébként több mint 2 millió nyugdíjast érint, és az egészségügyi biztosítás költségvetése mintegy 1 milliárd lejtől (228,83 millió euró) esik el a munkaügyi minisztérium adatai szerint.

 

Krónika nyomán

(a cikkben található kép forrása: kronika.ro)

Címkék: , ,

Kategória: Belföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.