romaniaban-az-egyetlen-hivatalos-nyelv-a-roman-es-az-is-marad
| 2012. április 18. szerda

Romániában az egyetlen hivatalos nyelv a román, és az is marad!

 Nem hagyta szó nélkül Kovács Péternek a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvvé tételére vonatkozó kijelentését Crin Antonescu:
 

a Nemzeti Liberális Párt elnöke az Agerpres hírügynökségnek kijelentette, Romániában az egyetlen hivatalos nyelv a román, és ez így is marad. Hozzátette ugyanakkor, hogy támogatja a kisebbségek anyanyelvhasználatát és a kulturális identitás megőrzését, azonban a román államban az egyetlen hivatalos nyelv a román nyelv. A magyar nyelv regionális nyelvvé nyilvánításáról elmondta, tudja, hogy ez az RMDSZ-nek egy régebbi célkitűzése, azonban nem köteles egyetérteni ezzel. “Ha az RMDSZ-nek jogában áll egy álláspontot képviselni, akkor azt gondolom, hogy nekünk ugyanúgy jogunkban áll az, hogy kiálljunk saját meglátásunk mellett” – mondta a PNL elnöke.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára ma Kolozsváron, a Nyelvi jogok – Útmutató tájékoztató kiadvány bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kijelentette, a szövetség közép- vagy hosszútávú célja az, hogy a magyar nyelv regionális hivatalos nyelv legyen Erdély azon részein, ahol tömbben él a magyarság.

Crin Antonescu kijelentéseire reagálva az RMDSZ főtitkára elmondta, amikor az RMDSZ húsz évvel ezelőtt megfogalmazta a ma bemutatott kiadványban megvalósításokká és jogokká vált céljait, az akkori “crinantonescuk” ugyanúgy hőbörögtek, mint ahogy most is teszi a PNL elnöke.

“Most újra, a következő húsz évre tervezünk: ezeket az új, középtávú és távlati célokat türelemmel, a tárgyalóasztalnál folytatott egyezkedésekkel valósítjuk meg még akkor is, ha a nacionalista politikusok a fejük tetejére állnak. Crin Antonescu úgy gondolja, hogy a liberalizmus és a nacionalizmus között van átjárás. Antonescu ráállt arra, hogy bármit is tesz az RMDSZ, attól kiborul, elájul, aggódik a román nemzet sorsa iránt, mintha a román nemzettől vennénk el valamilyen jogot akkor, amikor kisebbségi jogokat szerzünk. Szomorú, hogy egy liberális párt elnöke ilyen mélyre tud süllyedni, most már üti a Corneliu Vadim Tudor szintjét” – nyilatkozta a szövetség főtitkára.

 

Transindex nyomán

(a cikkben található kép forrása: kronika.ro)

Címkék: , , , ,

Kategória: Belföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.