szekelyfoldon-toltotte-a-husvetot-harry-herceg
| 2012. április 9. hétfő

Székelyföldön töltötte a húsvéti ünnepeket Harry herceg

 A székelyföldi Miklósváron töltötte a húsvéti ünnepeket Harry herceg, II. Erzsébet brit uralkodó unokája, aki a harmadik a trónöröklés sorrendjében.
 

A herceg, aki először látogatott Romániába, egy menetrendszerinti Wizz Air járattal érkezett magánlátogatásra péntek délben a marosvásárhelyi Transilvania repülőtérre. A repülőtér vezetősége a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a herceg sem az utazása célpontjáról, sem romániai tartózkodása időtartamáról nem nyilatkozott. A Mediafax helyi forrásokból úgy értesült, hogy Harry herceget a Kovászna megyei Miklósváron gróf Kálnoky Tibor látta vendégül a XVI. században épült Kálnoky-kastélyban.

A brit királyi család és a Kálnoky grófok kapcsolatai közismertek Erdélyben. A miklósvári kastélyban többször is vendégül látták már Károly herceget, II. Erzsébet királynő fiát, Vilmos és Harry herceg apját. Kálnoky Tibor és felesége 2011-ben részt vett Vilmos herceg és Kate Middleton londoni esküvőjén.

Károly herceg a Kovászna megyei Zalánpatakon két birtokot is megvásárolt, egy több mint százéves házat teljesen felújíttatott. A herceg az erdélyi szász épített örökségnek is lelkes csodálója. A Brassó megyei Szászfehéregyházán több birtokot is megvásárolt, a brit Mihai Eminescu Alapítvány pedig a hagyományos építészeti stílust tiszteletben tartva többtucatnyi szász házat restaurált. Károly herceg több interjúban kifejtette, Erdély tájai lenyűgözik, és úgy vélekedett, meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban. 2011. májusi látogatásán a román közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott, „Románia legjobb exportterméke Erdély”, szerinte Nagy-Britannia sem rendelkezik ilyen értékes kinccsel.

A brit királyi család erdélyi gyökerekkel is rendelkezik. II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey kastélyban nevelkedett.

 

MTI nyomán

(a cikkben található kép forrása: sanpedrosun.com)

Címkék: , ,

Kategória: Belföld, Érdekességek

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.