mihaela-popa-atigazolt-az-ellenzekhez
| 2012. április 24. kedd

Újabb kormánypárti politikusok álltak át az ellenzékhez

 Újabb kormánypárti politikusok álltak át hétfőn egy-egy ellenzéki párt csapatába, így az ellenzék a szenátusban immár többséggel bír.
 

Az Ungureanu-kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) egy képviselője és egy szenátora jelentette be hétfőn, hogy kilép a pártból és az ellenzékhez igazol. Eugen Constantin Uricec az ellenzéki szociáldemokrata képviselőcsoportban politizál tovább, Ioan Zbârciu szenátor a szintén ellenzéki Konzervatív Pártban folytatja tevékenységét. Ugyancsak hétfőn jelentette be a szenátusban a PDL-ből múlt héten kilépett Mihaela Popa szenátor, hogy a Nemzeti Liberális Párthoz (ellenzéki párt) igazolt át.

Romániában a választások közeledtével egyre több vezető politikus lép ki a PDL-ből, amely a közvélemény-kutatások szerint a voksok legfeljebb 20 százalékára számíthat a júniusi önkormányzati, illetve novemberi parlamenti választásokon, míg a szociálliberális pártszövetség a voksok felét is megszerezheti. A szenátusban már többségbe került az ellenzék: hétfőn már hattal több szavazattal rendelkezett, mint a kormányoldal.

A szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetője szerint nem kizárt, hogy péntekig a képviselőházban is elolvad a kormányoldal előnye és az ellenzéknek sikerül leváltania az Ungureanu-kabinetet.

A bukaresti kormány ellen, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz, múlt héten bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenzéki párt, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül alapított különálló kart a magyar oktatás számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. A “zsarolható kormányt félre kell állítani” című bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását április 27-ére, péntekre tűzte ki a házbizottság.

 

MTI nyomán

(a cikkben található kép forrása: nineoclock.ro)

Címkék: , , , ,

Kategória: Belföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.