daniel-buda-alkotmanymodositas-tervezet
| 2012. április 9. hétfő

Véglegesítik a hét elején az alkotmánymódosítás tervezetét

 Daniel Buda képviselő, a PDL Kolozs megyei elnöke pénteken bejelentette, hogy az alkotmánymódosítás tervezetét jövő hét elején véglegesíti a képviselőház jogi bizottsága, aztán a plénum elé kerül elfogadásra, majd a szenátus vitatja meg.
 

Buda sajtóértekezleten szólította fel az RMDSZ és az USL képviselőit, legyenek jelen az alkotmánymódosítás tervezetének képviselőházi vitáján, mert olyan dokumentumról van szó, amely „eleget tesz a románok elvárásainak” – jelenti a MEDIAFAX tudósítója.

„Kedden vagy szerdán véglegesítjük a jogi bizottságban az alkotmánymódosítás tervezetét, aztán a képviselőház plénuma elé kerül megvitatásra és elfogadásra, s név szerinti szavazást fogunk kérni. A tervezetet ezután átküldjük a szenátushoz, és remélem, idén elfogadásra kerül. Felszólítom az RMDSZ és az USL honatyáit, legyenek jelen a tervezet vitáján a képviselőház plénumában, mert olyan tervezetről van szó, amely eleget tesz a románok elvárásainak, akik a népszavazáson az egykamarás parlamentre és a honatyák számának csökkentésére voksoltak. Ha Victor Ponta PSD-elnök, miként hangoztatja, a honatyák számának csökkentését óhajtja, jöjjön a parlamentbe, és szavazza meg az alkotmány módosítását” – mondta Buda.

Hozzátette, a jogi bizottság vitáján elvetették az RMDSZ által benyújtott, a román állam nemzeti és egységes jellegére utaló módosító javaslatokat, melyek „még viccből sem” képezhették vita tárgyát.

Daniel Buda ugyanakkor közölte, mindjárt húsvét után a polgári eljárási törvénykönyv kerül vitára a képviselőház jogi bizottságában, miután a szenátus elfogadta. A polgári eljárási törvénykönyv májusban kerül majd az alsóház plénuma elé végső szavazásra.

„A törvénykönyv nem június 1-jén, hanem július 1-jén lép hatályba éppen azért, mert megengedhetetlenül sokat késett a szenátusban e jogszabály vitája. Fontos dokumentum a közvélemény számára, számottevően befolyásolná a bírósági eljárásokat, és lehetővé tenné a perek felgyorsítását, az iratcsomóknak az ügyek bonyolultságától függően való elosztását” – összegezett Buda.

Emil Boc, a PDL elnöke azt kérte volt az USL-től, „hagyja a képmutatást, és vegyen részt az alkotmánymódosítással foglalkozó munkálatokon”.

„Rendkívül egyenes kérésem van az USL felé: hagyja a képmutatást, és vegyen részt az alkotmánymódosítással foglalkozó munkálatokon. Az USL vezetői a Boldea-esetet meg a választókkal szembeni kötelezettségeket emlegetik, s közben gyakorlatilag nem hajlandóak eljönni, és alkalmazni azt, amire az emberek szavaztak, a 300-tagú és egykamarás parlamentet” – mondta Emil Boc.

Rámutatott, az alkotmánymódosítás megszavazásához kétharmados többségre van szükség a parlamentben.

Március végén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a MEDIAFAX-nak azt nyilatkozta, „semmi esélyt nem lát arra, hogy az alkotmányt idén módosítsák”, és szerinte az alaptörvény megváltoztatásának nem szabad kampánytémának lennie.

 

erdely.ma nyomán

(a cikkben található kép forrása: erdely.ma)

Címkék: , , ,

Kategória: Belföld

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.