Gitár
| 2012. május 7. hétfő

Akusztikus gitár koncert

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre Szatmárnémetiben az Akusztikus gitár koncert május 15-én, kedden  19:00 órakor a  Szatmárnémeti Északi Színházban.

 
 A rendezvény egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szakma és a közönség körében egyaránt. Ebben az évben is a szervezők igyekeztek olyan művészeket elhozni, akik különböző zenei stilusok sajátosságait ötvözik muzsikájukban. Ezen a koncerten rendhagyó módon az akusztikus gitárok mellett, az ütőhangszerek is fontos szerepet kapnak.

 

A Terracota Trió

A Terracota trió története 1982-re nyúlik vissza, amikor egy zeneszerzői versenyen a belga Veronique Gillet és a venezuelai Fernando Freitez Gassan megnyerték a fődíjakat. Ismeretségükből először egy gitárduó született, majd az ugyancsak venezuelai Carlos Franco csatlakozásával megalakult a Terracota trió. A trió megalakulása egybe esett a világzenei mozgalom kibontakozásával és ez sikert hozott számukra. Működésük alatt 3 album készült, a Terracota (1994), Tres Elementos (1996) és a SAVIA (1999); melyeket a német Acoustic Music Records adott ki. Számos koncert körúton vettek részt Venezuelában, Belgiumban, Németországban, Luxemburgban, és Csehországban. A zenéjük hidat képez a latin-amerikai és az európai klasszikus gitárzene között, melyben hallható a modern latin zenék lüktetése. A koncertjeik izgalmát nagyban növeli, hogy nemcsak kiváló zeneszerzők és előadók, de mindannyian kiváló improvizátorok is és ezt mindig meg is mutatják a játékuk során. Carlos Franco egzotikus ütőhangszerein megformált ritmusok tökéletes hátteret adnak a temperamentumos, de ugyanakkor mélyebb gondolatiságot mutató gitár muzsikának. A ’90-es években nagyon jelentős és sikeres együttes több, mint 13 év után újra összeáll, melynek keretében Európa több országában, így hazánkban is fellépnek.     

Fernando Freitez Gassan (Venezuela) klasszikusgitár tanulmányait Rodrigo Riera-nál kezdte, majd hamarosan a jazz felé fordult érdeklődése. Ezt követően a modern elektro-akusztikus zenében folytatta tanulmányait, ez a három fő hatás jellemzi jelenlegi muzsikáját és játékát. Gitározását a latin-amerikai hagyományok mellett az érzelmes megfogalmazás és a magas szintű technikai tudás jellemzi. Partnere volt Egberto Gismonti-nak, Leo Brouwer-nek és Kenny Burrel-nek. Első albumát 1990-ben készítette. 1994-ben Veronique Gillet-el és Carlos Francoval készítették a Terracota Trió első albumát a német Acoustic Music Records számára. Európában több alkalommal turnézott. A koncertezés és zeneszerzés mellett jelenleg a Vicente Emilio Sojo Conservatórium, valamint Estado Lara (Barquisimeto) város UPEL egyetemének professzora, ahol elektro-akusztikus zenét és összhangzattant tanít.     

Veronique Gillet (Belgium) Albert Ponce tanítványa volt Párizsban, ahol zeneszerzést és gitárt tanult egyszerre. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon. Tanult Leo Brouwer-nél, Egberto Gismonti-nál és Charles Ewanjé-nél is, majd 1984-85-ben  Egberto Gismonti-val együtt is dolgozott. Több kamaraegyüttesnek is tagja, azonban az egyik legfontosabb együttese a Terracota Trió. Számos országban fellépett már szólóban és különféle formációkban is, mint  Belgium, Anglia,Magyarország,Venezuela, Olaszország, Csehország, Kanada. Lemezeit az Acoustic Music Records és a Wonderland Records adja ki.

Carlos Franco (Spanyolország) Venezuelában született. 20 éves korában kezdett tanulni ütőhangszereken különböző latin-amerikai tanároknál. 1988-ban ütőhangszeren szerzett diplomát, miközben dobon magától tanult meg játszani. Univerzális zeneiségére sokan felfigyeltek és hamarosan számos együttesbe kapott meghívást. 1991-től a híres Orquesta Sinfónica de Lara ütőse lesz és ebben az együttesben a fél világot beutazta. 1993-ban tagja lett a Terracota Triónak. Carlos több stílusban is otthon van, játszik progresszív rock együttesben és jazz trióban dobosként, valamint ütősként kisebb kamara együttesekben is. Tucatnyi CD-n hallható játéka.

Szabó/Major Duó

A Szabó/Major Duó története 1980-ban kezdődött amikor létrehoztak egy akkoriban egzotikusnak számító akusztikus gitár- ütőhangszer duót. Kezdetben Major Balázs tablán és más indiai ütőhangszereken, Szabó Sándor 12 húros és klasszikus gitárokon játszott. Karrierjük kis főiskolai, egyetemi jazz és ifjúsági klubokban indult a ’80-as évek elején. Az elsők között voltak az akkori hazai fiatal kreatív muzsikusok között, akik az improvizatív előadásmód vitalitását ötvözték az archaikus kultúrák hangzásával. Számos külföldi szereplésük volt  Belgiumban, Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Bulgáriában.
         Első albumuk 1986-ban az angol Leo Records kiadónál jelent meg. A nyolcvanas évek közepén egy másik gitáros csatlakozott hozzájuk és ez lett a SzaMaBa Trió. 10 éves aktív szereplés után a trió 1995-ben feloszlott. Szabó és Major szólóban igyekeztek megtalálni helyüket a zene világában, azonban a duó formáció továbbra is fennmaradt. Ilyen módon további külföldi koncerteket adtak, és bár nem oly intenzitással mint megalakulásuk idején, de a Szabó /Major Duó napjainkban is létezik és időnként megmutatkozik. Ez a duó formáció az elmúlt 3 évtizedben számos gitárossal és más hangszeressel is kiegészült egy-egy turné vagy hanglemez felvétel alkalmára. Néhány név, akikkel együtt játszottak: Bakondi András, Bagi László, Grencsó István, Lantos Zoltán, Lajkó Félix, Dresch Mihály, Heidrich Roland. A külföldi muzsikusok között említhető, Gilbert Isbin, Massimo De Mattia, Nikolai Ivanov, Ralf Gauck, Kevin Kastning.
          Napjaink Szabó / Major Duója immár 32 éve működik és alkot, mind hangzásban, mind zeneileg gazdag, különleges produkció mély szellemiségű muzsikával és lélekteli előadásmóddal. Hangzásuk a kezdetek óta jócskán kiszélesedett, Major Balázs egyedülálló ütőhangszer kombinációival egyéni hangzást és ritmusvilágot épített magának. Szabó Sándor pedig a 8, 10, 12, 16 húros gitár, valamint a 24 húros koboz mellett időnként a guzhenget, a 21 húros ősi kínai citerát is megszólaltatja.

Szabó Sándor (Magyarország) a sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. Pályája kezdete óta az egzotikus előadók és komponisták közé tartozik. A kilencvenes évek közepétől érdeklődése lassanként a kortárs akusztikus gitárzene felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a jazz is jól kitapintható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozicióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában és Indiában is rendszeresen koncertezik. Ma már több mint 40 hanglemezen hallható játéka. 2011-ben megjelent első könyve „A Zene metafizikája” címmel.                                                                              

Major Balázs (Magyarország) 1955-ben született Mezõtúron, autodidakta módon kezdett el dobolni. 1977-től 1979-ig Kovács Gyula magántanítványa, aki a jazz és az improvizáció felé irányítja. 1980-ban ütõhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozza a Szabó-Major duót. A 80-as évek elején tanulmányozza az indiai klasszikus zenét és tablázni tanul. Már a 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott, ahol ütőhangszereit a ritmus mellett a legõsibb formájában üzenettovábbításra, gondolatok közvetítésére használja. 1996-ban jelent meg elsõ önálló albuma a „Határok közötti végtelen”, ezt követte az 1998-ban megjelent „Betyársors” című albuma.                                                                                                  

Eddigi pályafutásának egyik legjelentõsebb szakasza a SzaMaBa Trióhoz köthető, melynek alapító tagja volt. Szabó Sándorral a SzaMaBa feloszlása után is rendszeresen dolgozik, több albumot is készítettek együtt, melyeken hallható az a hangszer is, amit a svájci PANArt cég készített Major Balázs tervei alapján. Különleges hangszereivel és egyéni hangzású egzotikus ritmusaival, játéka igazi csemegét ígér.

 

Jegyek a színház jegyirodájában kaphatók, egy jegy ára 15 lej.

Kategória: Szatmári hírek

URL visszakövetése | A hozzászólások RSS hírcsatornája

  1. Pintye Gábor szerint:

    Megint újítás alatt van a honlap, hogy nincs máj.7-től újabb cikk?